GLUTENFRITT CORNFLAKESGODIS - som en mustig pralin med choklad och pepparkakskrydda
Uppdaterat: 31 okt.
NGF, GF, LF/MF, NF, ÄF
Att göra godis med cornflakes är både enkelt och gott och denna pralin är en riktig läckerbit till kaffet. Receptet är fritt från nötter och mandel men går även att göra mjölkfritt.
Ta mig direkt till:
Sista luckan i vår glutenfria julkalender
Så fort tiden går! Det här var sista luckan i vår glutenfria julkalender och Jag hann precis med att laga det här mumsiga julgodiset strax innan vi alla skulle träffas för att fira julafton. Däremot hann jag inte att lägga ut det här i bloggen men som tröst kan jag säga att de passar lika bra under mellandagarna.
Hoppas att du fick en riktigt fin julafton och att du hittat mycket inspiration och goda recept bakom luckorna, som vi visat på Instagram under #glutenfriajulkalendern och i min Facebook-grupp (celiaki från kust till kust). Förra gången vi hade en julkalender var 2020 och jag funderade länge på om jag skulle hinna och orka i år. Så när jag väl bestämt mig för att göra ett försök blev jag väldigt glad över att flera kunde haka på med så kort varsel.
Här är vi som var med bakom luckorna i år:
@healthyyummybites på Instagram
…och jag 🙂
Kvalitetschoklad som är riktigt god
Jag använder belgisk kakao av märket Vanhouten (full-bodied warm brown) men det funkar lika bra med Garants kakao som också har en rund och fyllig ton. Den mjölkfria chokladen ute i butik brukar däremot vara väldigt söt, så jag använder den belgiska chokladen av märket Callebaut (NXT dairy-free). Både kakaon och chokladen kan du köpa via nätet.
När det gäller cornflakes så gillar jag märket Nestlé bäst men precis som med de övriga ingredienserna är det ju en smaksak.
RECEPT
I detta recept använder jag:
belgisk kakao av märket Vanhouten och choklad av märket Callebaut.
Neslté cornflakes
Blir ca 45 st
Använd en form som är ca 20x30 cm
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
100 gram smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)
1 dl socker
0,5 dl farinsocker strö
1 dl ljus sirap
2 krm vaniljpulver
4 tsk pepparkakskryddor
4 msk kakao (gärna belgisk eller Garants)
100 gram mörk choklad (gärna belgisk)
Ca 6 dl glutenfria cornflakes som du sen krossar med handen.
Förbered
Klä formen med bakplåtspapper
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.
Smält det mjölkfria margarinet/smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, vanilj, kakao, pepparkakskryddor och sirap.
Låt koka upp under omrörning tills sockret har löst sig.
Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen.
Rör till en slät smet och vänd ner krossade cornflakes.
Häll smeten i formen och låt stelna i ca en timme.
Skär upp i små rutor.
Lägg eventuellt i formar och ringla över ljus choklad.
Servering/förvaring
Förvara dem i burk med lock på i kylskåpet eller på annan sval plats. De klarar sig i rumstemperatur också men inte för varmt.
Comments