GLUTENFRIA HALLONGROTTOR - lätta att baka och smälter i munnen
Uppdaterat: 31 okt.
GF, LF, MF*, NF, ÄF
Hallongrottor är en av de godaste klassiska småkakorna som finns och de här är dessutom lättbakade. De får en krispig yta, blir mjuka inuti och smular inte. När du tar tar ett bett så smälter de i munnen och smakar helt enkelt ljuvligt gott! Receptet är även fritt från ägg, mandel och nötter.
Ta mig direkt till:
Mjölkfria hallongrottor med marsanpulver
De här är bakade med det kokbara marsanpulvret som inte innehåller mjölk. Varför jag använder marsanpulver? Jo, för att jag tycker att det ger kakan både fin smak och bra konsistens. Om man vill få de höga som på bilden ska du välja höga små formar annars jäser de lite på bredden istället och ger inga fina stjärnor. Om du bara vill göra vanliga gropar i degen så kan du välja andra små formar om du inte får tag i de höga.
Mjölmixen jag använder innehåller inget mjölkprotein men det kan eventuellt innehålla spår av det även om företaget städar och gör tester. Så om du är riktigt allergisk ska du nog inte använda denna mixen. Jag har inte testat med någon annan mix ännu men det kanske jag gör längre fram. Hinner du före och tycker att det blev bra får du gärna ge mig feedback. Då skriver jag upp det på den här sidan så fler kan få ta del av din feedback.
15 tips på hur du lyckas med glutenfria hallongrottor
Jag har skrivit några tips längre ner i receptet men jag har även samlat många fler i ett separat blogginlägg som du kan hitta här 15 tips på hur du får perfekta hallongrottor!
RECEPT
Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix i det här receptet.
Den innehåller vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge annat resultat eftersom alla mixer innehåller olika ingredienser.
175 °C i ca 15 min i ugn
Blir ca 55 st
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
250 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
4 dl mjölmix (1dl = 50 gram och inte 65 gram som det står på deras påse)
4 dl potatismjöl (1 dl = 75 gram)
1 dl marsanpulver (kok)
0,5 msk vaniljsocker
Fyllning
Ca 0,5-1 dl hallonsylt
Tillbehör
Små höga pappersformar
Förbered
Ställ pappersformarna till hallongrottorna på bakplåt.
Häll upp sylt i en plastpåse och knyt ihop om du vill spritsa ner sylten i groparna. Klipp ett litet hål i ena hörnet när det är dags att spritsa.
Blanda smeten/degen
Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke och lägg i tärnat kallt margarin.
Arbeta samman till en grynig massa och knåda sen till en smidig deg.
Linda in degen i plastfolie eller lägg den i en skål med lock på.
Lägg i kylen i ca 30 minuter.
Baka
Rulla ut degen till längder som är ca 3 cm i diameter.
Skär upp i knappt 2 cm tjocka skivor.
Rulla skivorna till bollar och lägg i pappersformarna. Du kan se på bilderna längre ner hur stora bollarna ska vara (stora som en valnöt).
Gör en grop i varje boll. Använder du ett verktyg doppar du den i lite mjölmix eller potatismjöl först så att den inte fastnar i degen.
Fyll groparna med sylt med hjälp av teskedar eller spritsen som du förberett.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Se tips nedan.
Stjälp upp kakorna försiktigt på plan yta eftersom de är sköra när de är varma. Jag brukar ta dem med en stekspade i metall och försiktigt plocka av dem en och en från plåten. Mina plåtar har nämligen lite högre kant vilket gör det lite svårt att fösa över dem smidigt på annan plan yta. OBS De får inte ligga kvar på den varma plåten för då fortsätter de att gräddas och blir torra.
Låt kakorna svalna helt och då menar jag gärna en stund till efter att de svalnat. Annars smular de sönder.
Tips!
Provbaka alltid 1-2 kakor först så du vet att de blir som du vill ha dem. Lägg sen till ca 1 minuter gräddtid när du gräddar en hel plåt. Under tiden du provgräddar har du degen i kylen. Kakan måste nämligen svalna helt och helst stå en liten stund till innan du kan se om de blivit perfekta. Alla ugnar är olika så om du gör detta kan du skriva ner det och behöver knappast köra en provbakning nästa gång igen (om du väger mjölmix, potatismjöl och margarin).
Om kakorna mot förmodan ändå skulle smula så kan du lägga dem i en burk med lock på i kylskåpet över natten.
De är gott krispiga på ytan och mjuka inuti när de är nygräddade men de blir mjukare efter att de varit i frysen.
Servering/Förvaring
Om du inte äter upp dem samma dag kan du antingen låta dem stå framme i en burk med lock på ett par dagar eller frysa in dem. Om du fryser in dem så tinar du dem i rumstemperatur. Det absolut bästa är att ingen kommer att märka att de varit frysta! Jag har många gånger fått frågan hur jag hann och baka samma dag som jag bjudit på fika.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det glädjer mig när ni visar bilder på era bakverk som ni bakat efter mina recept.
Comments