BAKA BÄSTA GLUTENFRIA HALLONGROTTORNA
Uppdaterat: 4 juli
GF, NGF*, LF,, MF, NF, ÄF
Vem kan säga nej till en klassiker på kakfatet? De här glutenfria hallongrottorna smular inte men smälter i munnen och smakar ljuvligt. Du vet så där gott så att man inte kan låta bli att blunda när man tar första tuggan.
Ta mig direkt till:
Mitt andra recept utan mjölk
Recept på glutenfria hallongrottor med marsan
Det här är ett recept på glutenfria hallongrottor som är bakade med Marsan och pofiber, både för konsistensens och smakens skull. När jag tog fram receptet runt 2010, några år innan jag öppnade min bakblogg, så valde jag att baka med Finax mjölmix. Om du vill prova med annan mjölmix, så hittar du feedback från andra nedan.
RECEPT
Jag använder Finax mjölmix
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
Feeback från andra om andra mjölmixer
Semper* finmix fungerar bra. Mixen är fri från mjölk och vete (kan dock finnas spår av dessa ämnen). Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kokbara marsanpulver är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen).
Lailas gula* mix fungerar, men blir inte lika höga och lite knastriga. Mixen är fri från mjölk och vete. Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kallrörda marsanpulver är laktosfritt och det kokbara marsanpulvret är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen i pulvret).
Lailas blå fungerar inte! De sjunker ihop och blir knäckiga.
Istället för Pofiber kan man ta 1 msk fiberhusk
Finax nya mjölmix (med havre) fungerar bra. Ta ca 0,5 dl mindre mix.
Grädda i 175°C i ca 8-12 minuter
Det blir ca 70 små kakor av den här satsen.
Vill du bara ha ca 35 små kakor, tar du hälften av alla ingredienser nedan.
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
250 g rumsvarmt smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt margarin).
1,5 dl socker
5,5 - 6 dl Finax röda mjölmix. Ta ca 5 - 5,5 dl mix om du använder den nya mixen utan mjölk.
1,5 tsk bakpulver
3,5 msk pofiber
1 dl marsanpulver (kok eftersom den kallrörda kan innehålla spår av gluten efter flytt till annan fabrik).
Fyllning
Hallonmarmelad eller fast hallonsylt
Tillbehör
Små pappersformar ämnade för hallongrottor
Förbered
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt
Blanda till degen
Häll bakpulver, pofiber och marsanpulver och i en bunke och blanda väl.
Lägg rumsvarmt smör och socker i en annan större bunke och rör poröst.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna ovan, till den större bunken och blanda väl.
Därefter häller du i 4 dl mjölmix och arbetar samman till en deg (degen blir lättare att hantera om du sparar ca 2 dl av mjölmixen). När du sen knådat degen smidig, tillsätter du resterande mjölmix lite åt gången och knådar smidigt mellan varven.
Testa degens konsistens genom att forma en liten boll (ca 2,5 cm i diameter) i din hand och tryck en liten grop med din minsta fingertopp för att se att det inte bildas några sprickor.
Om det bildas sprickor är degen för torr. Tillsätt isåfall ca 1-2 tsk (1 tsk åt gången) rumsvarmt smör och knåda degen smidig igen.
Om degen istället har blivit för smetig av för lång tids knådning eller pga att det är för varmt i köket, kan man lägga den i kylen i ca 30 minuter innan test. Täck isåfall över bunken med tillhörande lock eller plastfolie.
När du är nöjd med degen, lägger du den i en bunke med tillhörande lock eller plastfolie.
Låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
Provbaka
Jag provbakar alltid en kaka först så jag slipper misslyckas med en hel plåt
Sätt ugnen på 175 grader
Gör en liten rund boll (ca 2,5 cm i diameter) och lägg den i en liten pappersform som är ämnad för hallongrotta.
Gör en liten fördjupning i bollen.
Klicka i hallonmarmelad eller fast hallonsylt med hjälp av en tesked. Alternativt spritsar du i sylten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna helt innan du provsmakar.
Tips!
Om kakan blir för smulig och knastrig, kan du ha haft den i ugnen för länge eller så har mängden av mjölmix varit för liten. Provbaka igen i färre minuter och se om den fortfarande blir smulig och knastrig. Isåfall kan du ta i lite mer mjölmix. 1-2 msk bör räcka.
Baka
När du är nöjd med provkakan, gör du som ovan igen. Formarna kan ligga ganska tätt intill varandra på bakplåtarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna.
Servering/förvaring
Kakorna kan ligga framme på kakfatet lika länge som de som är bakade på vetemjöl.
De klarar sig i kakburk med lock i ca 1-2 dagar om du inte har tillgång till frys. De klarar sig självklart längre men jag tycker att småkakor rent allmänt kan få en lite instängd smak om de försvaras i burk för länge. I alla fall kakor som är hembakade.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!
Hej! Har testbakat och förstår inte hur jag ska få ut 70 kakor av denna deg om varje boll ska vara 2,5 cm. Testmätte bollarna och fick ca 30 kakor. Vad har jag gjort för fel?