FLUFFIGA GLUTENFRIA SEMLOR - bakade utan vetestärkelse
Uppdaterat: 30 nov. 2024
GF, NGF, LF, MF*, NF
NYTT BÄTTRE RECEPT!
Semlor med ljuvlig smak av vetebulle med kardemumma, mandelmassa, vaniljkräm och grädde. Helt enkelt ett måste till Fettisdagen. De är så underbart goda att du inte märker att de är bakade utan vetestärkelse och mjölk.
Ta mig direkt till:
Saftiga och fluffiga semlor utan vetestärkelse och mjölk!
Tadaaa! Nu har jag äntligen fått fram ett toppenresultat! Bullarna är fluffiga och har en konsistens och smak som vetebullar med gluten i (i alla fall till 97%). Du behöver inte grädda dem två gånger som jag brukar göra och inte heller tina dem i micron. Jag ska visserligen försöka toppa receptet ett snäpp till men det hindrar dig inte från att kunna njuta av dessa mumsiga bullar så länge.
Det finns verkligen ingen logik i hur man ska tänka när man tar fram glutenfria recept. Oavsett hur mycket jag än önskar att jag hade valt att studera matkemi istället, så är det mest min egna kreativitet som hjälpt mig på vägen. Kanske ett och annat tips via en god vän som är bagare också men det är inte samma sak att baka med och utan gluten. Jag bakar utan xantan och fiberhusk för det är något med ingredienserna som jag inte gillar både vad gäller konsistens och bismak. Därför får jag ta till andra knep. Fiberhusken i Lailas mjölmix är väl OK, men det är bara om jag gör mjuka kakor som t.ex. receptet på mina glutenfria cupcake med kärlek.
Jag använder mig istället av kokt potatis, pulvermos och torr jäst till de här glutenfria bullarna utan vetestärkelse och mjölk. Utöver det har jag lagt till lite bakpulver och äppelcidervinäger också för att förbättra både konsistens och smak.
Semper meddelade mig att de inte har några planer på att ta bort Semper finmix ur sortimentet som de gjorde med mixen lågprotein. Saknar visserligen finmixen med mer bakpulver i men jag jobbar på en lösning för det med (de tog bort lite av en ingrediens för att råvaran är dyrare nu). Jag tog nämligen fram ett 100% toppenrecept med den tidigare mixen så jag vet vad jag vill uppnå.
RECEPT
Jag använder Semper finmix i det här receptet.
Den innehåller ingen vetestärkelse och kan innehålla spår av vetestärkelse och mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge annat resultat.
225°C i mitten av ugnen
Blir 12 bullar
Ingredienser
Om du bara vill utesluta vetestärkelse byter du ut dem växtbaserade ingredienserna mot mjölkprodukter.
1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1/2 dl till utbakning och använd knappt 1/4 dl till utbakning. Om du bakar med mjölk kan du ev behöva ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning (väntar på feedback från någon av er för jag bakar inte med mjölk).
14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.
2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)
2,5 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.
1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.
75 gr smör eller mjölkfritt smör
3 dl växtbaserad mjölk (alternativt vanlig eller laktosfri mjölk)
1 dl vit sirap
3 tsk kardemumma
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 krm äppelcidervinäger
1 ägg + 1 ägg för pensling
Dekoration
Florsocker att pudra semlorna med.
Fyllningar
Vispad grädde (vanlig, laktosfri eller växtbaserad). Jag brukar ha i lite vaniljsocker i också.
Mandelmassa. Jag brukar röra ihop mandelmassa med lite grädde och inkråmet från mitten av bullen, tills det blir en mjuk konsistens.
Alternativt vaniljkräm:
Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk
Ekströms marsanpulver (kok)
Mjölk
Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.
Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.
Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.
Ca 3 dl vaniljkräm med växtbaserad mjölk (kan innehålla spår av mjölkprotein)
1 dl rismjölk
1 dl växtbaserad grädde (matlagnings) alternativt söt sojagrädde (den vispbara)
2 tsk socker eller mer om du vill ha den sötare.
2 msk Ekströms marsanpulver (kok)
Smaksätt eventuellt med 1 tsk vaniljsocker
1 dl vispad växtbaserad grädde (den söta är vispbar)
Häll upp rismjölk och soyagrädde grädde i en kastrull.
Tillsätt marsanpulver och socker.
Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.
Rör ner den vispade grädden innan krämen svalnat helt, annars blir det klumpar.
Häll sedan allt i en sprits och lägg i kylskåpet för att kallna.
Förbered
Täck bakplåtarna med bakplåtspapper.
Ta fram ett ägg och vispa det lätt med en liten nypa salt. Ställ åt sidan. OBS! Ska vara rumstempererad när du penslar den på bullarna.
Om du inte har tillräckligt varmt i köket i början av bakningen, kan du sätta på ugnslampan när du börjar. Då kan du ställa in bunken med lock på för att låta degen jäsa i ugnen sen. Ugnslampan ger nämligen ifrån sig lite värme. Klicka här för fler jästips.
Blanda till degen
Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt, kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.
Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli 37-40 grader.
Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.
Häll ner äppelcidervinäger, sirap, potatis och uppvispat ägg i bunken. Rör om väl.
Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.
Häll nu i mjölmixen undan för undan och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken (jag använder flatblandare) utan att bli kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk). OBS! Låt den inte jäsa för länge för då blir den kletigare när du ska baka ut den.
Baka
Mjöla bakbordet lätt (gärna på en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Jag använder ca 1/4 dl.
Vänd först in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta och knåda några lätta tag för att få den smidig igen.
Rulla till en längd och dela till 12 bullar som väger ungefär 90 gram st.
Pensla bakpapperet som ligger på bakplåten med lite ljummet vatten så att bullarna inte jäser upp som svampar.
Rulla bollar och lägg dem på bakpapperet. Så här får du fina bollar: Kupa handen över degbiten och tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar degbiten till en slät boll inuti din kupade hand.
Täck bullarna löst med plastfolie så att det finns plats för dem att jäsa på höjden. Se bara till att folien täcker bullarna så att luften inte torkar ytan på bullarna. Se jästips under rubriken Förbered.
Låt jäsa under plastfolie i ca 40 min.
Pensla på äggblandningen försiktigt så att bullarna inte förlorar sin spänst. Alternativt penslar du dem inte alls.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 -15 minuter.
Pensla med mjölk eller växtbaserad dryck som exvis rismjölk och låt svalna under bakduk på en sval yta (ej på plåten).
Servera
Vispa grädden
Skär av toppen på bullarna
Ta ur inkråmet
Fyll semlorna med någon av fyllningarna ovan
Spritsa den fluffiga grädden ovanpå
Pudra över florsocker (jag brukar använda en tesil)
Njuuuut!!
Förvaring
De färska bullarna klarar sig i flera timmar i plastpåse eller plastburk med lock på. Lägg gärna in bullarna i fryspåse medans de fortfarande är ljumna om du vill frysa in dem. Då behåller du vätskan i bullarna.
Du kan tina dem i plastpåsen eller micra de någon minut men det behövs inte för de blir både fluffiga och saftiga utan att micras.
Om de blivit torra, kan du micra dem för att göra dem mjuka igen men ät upp dem direkt i så fall.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept som jag tagit fram för dig. Det är så roligt att se!
Hej Christina, så kul att du hittat hit! Jag har använt potatis i många år och kommer nog aldrig att gå ifrån det pga resultaten 😊 Hoppas att du tycker om bullarna och att du fick en fin ❤️-dag! /Virginia
Hej stort tack för ett nytt recept alltid kul med nytänk potatis har jag aldrig använt det ska jag testa , ha en glad ❤️-dag
häls.Christina