HUR DU BAKAR BÄSTA GLUTENFRIA OCH MJÖLKFRIA LUSSEBULLARNA
Uppdaterat: 31 okt.
GF, (NGF), LF, (MF*), NF, (ÄF)
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
Ta mig direkt till:
Vad är väl en glutenfri Advent utan en saftig och mjuk glutenfri lussebulle?
Jag är så glad över att jag hann ta fram ett nytt recept i tid igen! Jag har visserligen ett väldigt bra recept på glutenfria lussebullar med vetestärkelse men jag behövde ta fram ett nytt, eftersom mjölmixen med vetestärkelse utan mjölk, som jag använde tidigare, inte finns längre. Dem du ser på bilden är bakade utan vetestärkelse och på växtbaserad dryck.
Hade det inte varit för mitt nya recept på gluten- och mjölkfria kanelbullar utan vetestärkelse så vet jag inte om jag skulle ha lyckats få fram ett nytt recept så fort. Det tog mycket kortare tid än jag trodde men tro inte för den skull att jag bara provbakat ett fåtal gånger. Oh, nej...för jag har provbakat många gånger och även provsmakat massor av gånger. Så nu får vi se om jag blir sugen på en lussebulle till första Advent eller inte. Fast jag tror nog att jag vill ta mig en lussebulle fram till dess även om det inte känns så just nu.
För det här receptet behövs några speciella ingredienser men det är det så värt! Har du redan bakat efter mitt nya recept på gluten- och mjölkfria kanelbullar så kommer du att känna igen receptet. Degen blir smidig och lättarbetad och lussekatterna mjuka och saftiga. Om lussebullarna är bakade på potatis? Jajamen! Varför frångå ett vinnande koncept?
Längre ner kan du se en liten film jag lade ut på Instagram där jag visar hur degen och lussebullarna blir.
Feedback jag har fått på andra mjölmixer
Lailas gula (naturligt glutenfri och mjölkfri) och utan ägg.
Isabelle: Bakade ditt uppdaterade recept på lussebullar de gluten och mjölkfria och ville bara säga att jag bakade dessa med Lailas gula och använde endast 400g mjöl totalt, uteslöt även ägget och smälte inte smöret utan blandade i det när det hade stått framme och blivit lite mjukt istället och jag tyckte att dom blev jättebra, luftiga och goda! Ifall du vill skriva till det om någon annan också vill använda samma mjöl.
RECEPT
Jag använder Semper finmix i det här receptet.
Den innehåller ingen vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
Feedback om andra mjölmixer hittar du precis ovanför.
250° C
Blir ca 20 mindre bullar eller 12 stora bullar
Ingredienser
Om du bara vill utesluta vetestärkelse byter du ut dem växtbaserade ingredienserna mot mjölkprodukter.
1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning. Det kan hända att du behöver mer mjölmix beroende på vilken växtbaserad dryck du använder eller om du bakar med mjölk. Jag själv använder rismjölk.
14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.
2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)
1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker. Viktig information från Semper om bakpulver.
1 dl kokt finriven potatis (den fasta eller mjöliga sorten). Koka först, riv sen.
75 gr mjölkfritt margarin
3 dl växtbaserad dryck
1 dl vit sirap
3 krm kardemumma
1 gr saffran
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (+ 1 ägg för pensling)
Dekorering
Russin
Pensling
1 ägg
1 msk växtbaserad dryck
Förbered
Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.
Täck bakplåtarna med bakplåtspapper
Ta fram ett ägg och vispa det med en en liten nypa salt och 1 msk mjölk eller växtbaserad dryck för pensling. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
Ta fram russinen
Blanda till degen
Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt, kardemumma och saffran i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.
Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.
Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.
Häll ner sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.
Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.
Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.
Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)
Baka
Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.
Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.
Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer. Ett tips är att först rulla en bit deg till en bulle och sen rulla ut till en längd på lätt mjölat underlag.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 50 min.
Garnera med russin. Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.
Pensla på äggblandningen försiktigt så att bullarna inte förlorar spänst. Om du inte dekorerar med russin kan du baka de utan att pensla på äggblandningen innan de åker in i ugnen första gången.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga. Det finns två mittfalsar att välja på. Jag brukar välja den övre av dem.
Ta ut dem och pensla medans dem är varma.
Låt svalna under handduk.
Förvaring
Frys gärna in dem när de fortfarande är lite varmare än ljumna, så behåller du så mycket vätska som möjligt. Sen tinar du dem antingen i rumsvärme för att senare köra dem varma i micron några minuter eller kör dem varma i micron direkt. Då blir de saftiga och mjuka igen. Du kan äta dem utan att köra dem i micron men vem vill inte ha en bulle som smakar som att den kommer direkt från ugnen? Du kan även köra dem varma i micron om de legat framme ett tag och känns lite torra.
Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på dina bullar! @kustenarklar
Alltid kul att se era bilder!
Film
Här är en liten film från Instagram så du kan se hur degen och bullarna blir.
Om du tål vetestärkelse och mjölk har jag ett annat bra recept på glutenfria lussekatter
Comments