top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLAD OCH MUMSIG GLUTENFRI PÅSK - Recept och tips att tänka på | Küsten är klar

Livet...ibland kommer det emellan och plötsligt är det påsk! Jag har samlat mina påskrecept till dig längre ner i blogginlägget samt tips om vad man ska tänka på om man får gäster med celiaki, men jag vill också berätta om vad som hänt.


Flerfärgade lantägg i en korg med höna och tupp i bakgrunden
Flerfärgade lantägg i en korg med höns i bakgrunden


IBLAND KOMMER LIVET EMELLAN

Tänk så fort tiden går! ...eller så tänker jag i alla fall först nu, för nu är det snart ett helt år sedan jag åkte in till akuten för flera frakturer i benet upp till knäleden. I mitt tidigare konsultuppdrag ingick det att köra lastbil emellanåt och oturligt nog missade jag trappsteget en dag när jag skulle ner från en extra hög lastbil. Om du följer mig på sociala medier så har du kanske läst om det. Det är där jag hållit lite då och då. Har liksom inte mäktat med något mer. Det har tagit tid för mig att återhämta mig men nu har jag äntligen kunnat släppa kryckorna om jag inte bär på en tung ryggsäck. Visst går jag lite stappligt emellanåt för det är fortfarande inte helt okej ännu men jag fortsätter med min rehab och ortopeden sa till mig att det kommer att ta mer än ett år att läka. Så det är bara till att fortsätta kämpa. Ser fram emot att kunna få njuta av sommar, sol och bad i år.


Eftersom det var svårt att stå upp en längre tid och lättare att sitta och bläddra i böcker, så väcktes ett annat gammalt intresse till liv. Växter! Så jag ansökte om 20% tjänstledigt och började gå en utbildning inom örtmedicin i år. Det finns så mycket roligt och intressant att lära sig! Inte bara om växternas medicinska verkan utan även om vad det använts till i mat- och bakväg. Visste du t.ex. att lönnblad som inte slagit ut helt, kan ersätta smaken av bittermandel? De hade det i bakverk förr. Det innehåller också amygdalin som omvandlas till blåsyra men inte lika mycket.


Här är en länk till min sida som alla ska kunna komma åt även om man inte har ett konto på Facebook. https://www.facebook.com/kustenarklar.se  Där kan du bläddra bland inläggen som handlar om allt från mitt brutna ben till senare inlägg om ett market event med Schär på Ibiza och ett besök på Mat för livet 2024. Ska försöka skriva fler blogginlägg längre fram också och inte bara på sociala medier. Vet ju att inte alla av er brukar vara där och det kan vara svårt att följa inlägg i vimlet bland alla andra.



GLAD PÅSK!

Jag önskar dig en mumsig och glad påsk! Hoppas att vi får en härlig vårvärme och sol. Här har bladen börjat spricka ut och vindarna känns inte lika isande längre. Själv ska jag fira påskafton med syrran och familj och försöka komma ut i solen och naturen så mycket som möjligt. Vad ska du göra?


Längre ner hittar du mina recept och tips på vad man kan tänka på om man får gäster med celiaki.



GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA RECEPT TILL PÅSK

Klicka på bilderna för att komma till recepten.


En gul påsktårta med färgglad dekoration
Gluten- och mjölkfri påsktårta med chokladbottnar och påskfluff

Punchpraliter på ett kakfat med godishare och tulpaner i bakgrunden
Gluten- och mjölkfria påskägg med dina favoritsmaker


Färgglada cupcakes på ett kakfat med färgglad bakgrund
Gluten- och mjölkfria cupcakes med citron och vallmo


Hallongrottor på ett bord med handduk och verktyg samt kakfat i bakgrunden
Gluten- och mjölkfria hallongrottor



FÅR DU GÄSTER MED CELIAKI I PÅSK?

Jag har delat tips tidigare om vad man kan tänka på om man har celiaki eller får gäster med celiaki men ser att Svenska celiakiförbundet har gjort en bra överblick. Så jag hänvisar till deras sida denna gång. Kanske bli lättare att bli tagen på allvar om du skickar den till värden/värdinnan för att hjälpa både dig och dem.







Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page