top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

Skribentens bildVirginia Küst

CELIAKIVECKAN OCH INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN - DIGITALT EVENT 2024

Då kommer bagerier, caféer, företag och bloggare att dela erbjudanden, recept, restips, kunskap och kanske t.o.m lotterier/tävlingar. Vem vet? Det vankas något gott och trevligt åt oss alla!


Du hittar det på Instagram och Facebook! Det bästa är att du inte behöver ha ett Facebook-konto för att kunna ta del av eventet. Bra va?


När det börjar? Celiakveckan startar nu den 13-19/5 och Internationella Celiakidagen är den 16/5!


En grön rosett med texten Celiaki är inte en trend
Internationella celiakidagen

HUR HITTAR JAG TILL EVENTET?


Instagram:

Här kommer du att kunna hitta inlägg under hashtaggarna:

Facebook:

Här blir det inte lika lätt att nå varandra med hashtaggar för det blir inte lika överskådligt. Så vi kör på ett event i år igen. Klicka på länken Event för Celiakiveckan, så hittar du dit.


Hjälp mig gärna att dela eventet vidare!


Notera, att ingen kan äga en hashtagg, så jag kan inte ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder. Det gäller även det som publiceras i eventet på Facebook. Alla gör sina egna inlägg.



HAKA PÅ!


Haka gärna på så vi blir fler som sprider information om celiaki! Det kan vara om dig eller något annat du vill dela med dig av.


Här kommer några tips att tänka på i så fall:


Instagram:

Kom ihåg att ha ett öppet konto på Instagram så alla kan se ditt inlägg och lägg till hashtaggarna som du ser här ovanför.


Facebook:

Tänk på att redigera din målgrupp till offentligt när du gör ditt inlägg och lägg till hashtaggarna här ovanför.


Till företagare, bloggare, föreningar mfl

Vill ni vara med i mitt event på Facebook? Skicka ett mejl till mig, så löser vi det.



GLUTENFRI GUIDE


Missa inte min glutenfria guide till glutenfri kost, glutenfria produkter och celiaki, där jag samlat över 80 tips med bra länkar.

KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER Här hittar du glutenfria caféer och bagerier i min Sverigekarta.



E-BOK MED ANEKDOTER


Det finns fortfarande mycket okunskap om vad celiaki är, så jag har samlat ihop alla anekdoter jag fått in från celiakister i en e-bok. Här kan du läsa allt från roliga, tokiga och otroliga berättelser! Jag har lagt till lite fakta under vissa anekdoter också, ifall du är nydiagnostiserad eller vill tipsa om e-boken till någon som inte är insatt.


Klicka på länken för att ladda ner min kostnadsfria e-bok i pdf-format


HUR DET HELA BÖRJADE


Nyfiken på hur det hela började?

Här kan du läsa om de tidigare åren då vi uppmärksammade internationella celiakidagen


Jag önskar dig en riktigt trevlig vecka med mycket uppmärksamhet! Hoppas inlägget ser okej ut, för jag skriver från min mobil. Därför blev det även lite kortare än vanligt.





0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page