GLUTENFRIA CUPCAKES MED KÄRLEK
Uppdaterat: 10 feb. 2023
NGF/GF, LF/MF, NF
Saftiga chokladmuffins med krämig geléhallonfluff kan inte bli fel. Detta är en riktig liten läckerbit som passar på Alla Hjärtan dag. De här är fria från mjölk, nötter och mandel.
Ljuvligt goda cupcakes på Alla Hjärtans Dag
Fluffen jag har på bilden är inte så söt som den brukar vara i andra recept, men den är krämig och det ligger pyttesmå bitar av geléhallon i och gömmer sig, som en liten extra överraskning. Vill du ha mer smak på fluffen, kan du ha i fler geléhallon.
Vill man ha fler smaker, kan man sprinkla över små bitar av frystorkade syrliga jordgubbar som man kan köpa i matvaruaffären. Det går även utmärkt att bara göra chokladmuffins och äta de som de är eller dekorera med något annat du tycker om. Jag önskar dig en riktigt mysig Alla Hjärtans dag med din kärlek, vänner eller familj!
Feedback jag fått om andra mjölmixer
Det funkar även bra med Lailas gula mix
Fri från:
Gluten (innehåller dock vetestärkelse)
Laktos / Mjölkprotein
Nötter
RECEPT
Mix: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat
175 °C i ca 15-20 min i ugn
Blir 12 st muffins
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
3/4 dl pofiber
3 msk kakao
3 ägg (normalstora)
1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri eller mjölkfri vätska)
Muffinsformar (plus extra att sätta de färdiga muffinsen i om du inte valt mörka pappersformar)
Aluminium- eller silikonform för 12 muffinsformar
Ca 1/4 dl riskorn att lägga i botten på muffinsplåten (då blir pappersformarna inte lika feta undertill)
Fluff
4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)
För en mycket mild smak: 55 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)
För mer smak av geléhallon: 105 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)
De flesta är glutenfria och mjölkfria, men läs innehållsförteckningen för säkerhets skull.
Chokladhjärtan
Ca 20 gr choklad.
Exempel på märken som har glutenfri och mjölkfri choklad är Veggie Peggy, Moo Free, So Free, Malmös Chokladfabrik. Läs alltid innehållsförteckningen för säkerhets skull.
OBS! Fluffen ska vila i kyl över natten innan du kan vispa den till fluff
Fluff (dag 1 eller dagen innan du ska göra cupcakes)
Klipp geléhallonen i mindre bitar så de smälter snabbare.
Klipp ytterligare 1-2 st geléhallon i pyttesmå bitar (ca 3-5 mm små). De går lättare att klippa om du sköljer saxen i lite kallt vatten först.
Häll upp 4 dl grädde i en kastrull (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)
Häll i alla bitar av geléhallon utom de som är klippta i pyttesmå bitar.
Smält godiset på svag värme. Grädden får inte koka, för då går det inte att vispa den till fluff.
När allt godis smält, häller du över blandningen i en skål eller högt glas för att svalna.
Täck med lock eller plastfolie och ställ åt sidan.
När den har svalnat något (den ska vara varmare än ljummen), häller du i de pyttesmå bitarna av geléhallonen och rör om. De kommer bara att smälta en aning.
Rör om igen innan du ställer den i kylen (rör även om i botten där de små bitarna har samlats.)
Ställ sen in i kyl för att stelna till nästa dag.
Chokladhjärtan (samma dag du ska göra cupcakes)
Dessa görs samma dag som du vill dekorera muffinsen.
Gör en pappersstrut av bakplåtspapper. Här kan du se en instruktion på Youtbube hur man gör.
Smält chokladen i vattenbad (smält i en skål som ligger ovanpå en kastrull med sjudande vatten i). Alternativt smälter du den i en hushållsapparat som är till för att servera chokladfondue i.
Lägg upp ett smörpapper på ett plant underlag som du kan lägga in i kylen sen
Häll i den smälta chokladen i struten och spritsa ut hjärtan
Ställ åt sidan för att stelna till
Strax innan du ska dekorera muffinsen, lägger du de i kylen en kort stund så hjärtanen stelnar till bättre.
En del choklad behöver tempereras för att inte smälta när man tar de med händerna, men om du är försiktig och inte för varm om händerna så klarar du att ta i hjärtanen utan att de smälter. Skala bort smörpapperat från hjärtanen och ta tag i hjärtat lätt i kanterna.
Förbered för muffins
Ta fram en aluminium- eller silikon-formen för 12 muffins
Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.
Lägg i muffinsformarna
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör smeten
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.
Häll i äggen och mjölken i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.
Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl.
Baka
Klicka i smeten i pappersformarna med två matskedar. Det blir drygt 2 msk per form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.
Nu ska du göra något man inte brukar göra med bakverk som innehåller gluten. Skaka hela muffinsplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova sen med en sticka också.
Plocka ur muffinsen ur muffinsplåten så att de inte fortsätter att gräddas.
Lägg undan dem på en sval plats med handduk över.
Dekorera
Lägg muffinsen med papper på i ytterligare en pappersform om de inte är snygga efter bakning.
Gör i ordning en sprits med tyll. Ställ i en kanna (blir lättare att hälla i fluffet då)
Ta fram fluffet från kylen och vispa tills det blir formbart.
Fyll tyllen och spritsa muffinsen. Se till att få en liten topp i mitten som hjärtat kan luta mot.
Montera hjärtanen i fluffet försiktigt.
Sprinkla över strössel. På bilden ser du guldströssel i form av hjärtan.
Nu är de färdiga att servera! Njut!
Förvara
Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i flera timmar.
Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller ställt de i kylskåpet någon dag. Det går även att frysa muffinsen med fluffet på. Vänta i så fall med att sätta i chokladhjärtan tills du tinat dem i rumstemperatur.
Tagga mig gärna (@kustenarklar) på Facebook eller Instagram om du lägger upp en bild på dina cupcakes. Det är så roligt att se när ni bakar efter mina recept!
تعليقات