GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA KLADDKAKECOOKIES - mjuksega inuti och massor med chokladsmak
Uppdaterat: 31 okt.
NGF, LF, MF*, NF
Glutenfria kladdkakecookies som kan ätas så fort de svalnat! De är så där perfekt frasiga på ytan, segmjuka inuti och har massor av chokladsmak. Med lite extra choklad och rosa flingsalt på toppen så blir kakorna magiska! Sist men inte minst så är de riktigt enkla att göra. Jag har gjort en sats för 12 kakor ifall du inte vill göra en stor sats men om du hellre vill baka många så kan du dubbla ingredienserna.
Ta mig direkt till:
Läckra små kladdkakor som får plats i handen utan att kladda.
Har sett flera recept på nätet och blivit sugen så jag var bara tvungen att se om jag kunde ta fram ett recept som är fritt från vete, mjölkprotein och nötter och som blir så där goda som de ser ut att vara. Jag lyckades efter bara andra försöket och då blev jag så glad!
Det absolut bästa med dessa kakor är att du inte behöver ställa fram en massa assietter att äta på för det räcker med ett enda stort uppläggningsfat som alla kan ta varsin kaka från. Tänk att man kan hålla en liten kladdkaka i handen utan att den kladdar. Så bra!
Val av ingredienser gör skillnad
När det gäller mjölkfri choklad så har jag hittat en choklad jag verkligen gillar både i smak och konsistens. Det är en belgisk choklad från Callebaut som heter NXT och går att köpa på nätet. Det är visserligen en stor 2,5 kg påse med chokladpluppar i men om man räknar på det så blir det billigare i längden än att köpa chokladkakor och dessutom ger den samma resultat i bakverk som vanlig choklad.
Många väljer att toppa kakorna med det vita flingsaltet men jag valde det rosa istället för jag tycker det blir en annan mycket mer spännande och godare smakupplevelse tillsammans med choklad.
RECEPT
Jag använder Semper finmix i det här receptet.
Den innehåller ingen vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
175 °C i ca 10-14 min i ugn
12 kakor. Vill du ha 24 kakor kan du dubbla ingredienserna.
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
50 gram mörk 70% choklad. Jag använder NXT (Belgisk choklad) som är mjölkfri.
50 gram margarin alt. mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker (strö)
1 dl plus 2 tsk Semper finmix (66 gram)
2 msk Risentas bovetemjöl (olika märken beter sig på olika sätt)
2 msk kakao (gärna Garants eller Belgisk kakao som inte är besk i smaken)
2 krm vaniljpulver
1 normalstort ägg
Dekoration
Mjölkfria chokladknappar eller hackad mjölkfri choklad
Rosa flingsalt från Himalaya
Förbered
Lägg bakplåtspapper på bakplåten.
Hacka chokladen om du inte köpt chokladpluppar.
Blanda smeten/degen
Smält margarinet i en kastrull.
Häll i choklapluppar eller hackad choklad i smöret i kastrullen.
Rör om tills chokladen smält. Låt det svalna.
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så att du slipper klumpar.
Rör om med en slickepott så att allt blandas väl.
Häll nu i den smälta chokladblandningen och rör om.
Kläck ner ett ägg och rör om tills smeten blandat sig.
Ställ smeten i kylen i ca 15-30 minuter så att smeten stelnar lite. Det ska gå att rulla till bollar när du bakar ut den sen.
Baka
Sätt ugnen på 175C° ca 5 minuter innan du tar ut smeten så att ugnen hinner bli varm men inte står på längre än nödvändigt.
Baka helst en provkaka i ca 10-13 minuter så du vet hur kladdig den blir när den är färdiggräddad. Justera eventuellt tiden och lägg sen på en minut när du gräddar en full plåt. OBS! Jag brukar vänta några minuter efter att det har bildats sprickor på kakornas yta.
Ta ut smeten och rulla en boll som är ca 4 cm i diameter och lägg dem glest på bakplåtspapperet så att de inte smälter in i varandra när de bakas i ugnen. Det blir 12 bollar som väger ca 30 gram styck.
Grädda bollarna i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter. De kommer att flyta ut en del och senare få lite sprickor på ytan.
Ta ut kakorna och stjälp upp dem med bakplåtspapperet på galler eller plan yta för att svalna.
Lägg gärna lite chokladknappar eller hackad choklad på kakorna medans de fortfarande är varma och stryk eventuellt runt den smälta chokladen med en sked.
Strö rosa flingsalt från Himalaya över den varma chokladen. Krossa flingorna lite först om de är stora.
Låt kakorna svalna innan du äter dem eller låt de åtminstone bli ljumna så du inte bränner dig.
Servering/Förvaring
De kan förvaras i en burk i kylen eller i rumstemperatur i flera dagar alternativt kan du frysa in dem. Fast de är allra godast samma dag du bakat dem.
Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och om du lägger ut en bild på dina bakverk får du gärna tagga mig.
Commentaires