HUR DU BAKAR FLUFFIGA OCH SAFTIGA GLUTENFRIA LUSSEBULLAR
Uppdaterat: 31 okt.
GF, (NGF), LF, (MF*), NF, (ÄF)
Potatis i degen? Ja, det är min favorit för bullarna blir saftiga och ger en känsla av vetedeg som blir lätt att knåda. Dessutom är det en vara som är både billig och lätt att få tag i.
Ta mig direkt till:
Goda, saftiga och luftiga bullar med en konsistens som vetedeg!
Jag blev så glad när jag faktiskt lyckades att få till ett ännu bättre recept än det jag tagit fram tidigare. Ljuvligt saftiga och fluffiga bullar som klarar sig i flera timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock! Degen är dessutom lätt för barn att hantera så de kan också vara med och baka ut figurer :)
En del av er kanske tycker att det är konstigt med potatis i degen och hellre vill ha i kesella men jag lovar dig att ingen av de som provsmakat mina bullar har trott att jag använt potatis i degen. Potatis har man egentligen använt i urminnes tider när de bakat bröd eftersom brödet blir saftigt.
Det finns en hel del tips om hur man får fram saffransmaken bättre. En del mortlar saffranet med socker eller salt eller blandar den med den varma mjölken och en del låter saffranet dra i alkohol. Jag kör efter en annan variant som jag fick lära mig av farmor en gång....hon brukade lägga till en aning kardemumma för att framhäva smaken. Om jag köper mald saffran, häller jag den tillsammans med kardemumman i mjölkblandningen och rör om tills jästen löst sig. Köper jag däremot saffran som jag behöver mala (vilken är mer smakrik) så mortlar jag den med salt och kardemumma innan jag häller den i mjölkblandningen och rör sen om tills jästen löst sig.
Så här skrev Sandra Carrwik till mig innan hennes barn var med och provbakade ut figurer:
Jag står i köket och skalar potatis när min dotter kommer in.
-Vad blir det till middag, frågar hon. - Jag vet inte riktigt, säger jag. -Nähä, svarar hon lite förvånad, men nåt med potatis iallafall! -Nej, säger jag. -Nähä, igen denna gången mer förvånad. Vad ska du då ha potatisen till?! -Om jag får för mig att baka. -Vaddå? -Lussebullar... -Med potatis?! Och så är hon tyst en liten stund innan hon säger -Men då kan vi ju äta lussebullar till middag för det är ju faktiskt potatis i.
Feedback om andra mjölmixer
Semper finmix (utan vetestärkelse, kan innehålla spår av mjölkprotein)
Det ger ett gott resultat med denna mixen men de jäser inte så mycket som man är van vid när man bakar med vetestärkelse. De håller sig dock i upp till ca 2 timmar i rumstemperatur utan plastpåse eller plastbunke men sen blir de en aning torra på ytan. Så förpacka de gärna efter någon timma så att ytan inte blir torr. Då håller de sig saftiga i upp till ca 4 timmar! Använd lika mycket mix som står i receptet nedan (500 gr plus 1 dl). Om du fryser in dem kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen.
Nytt recept med Semper finmix
Här hittar du recept på lussebullar fria från vetestärkelse och mjölk
RECEPT
Jag använder Semper mix i det här receptet.
Den innehåller vetestärkelse och mjölk.
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
Feedback om andra mixer hittar du precis ovanför.
Grädda i 250°C
Gräddningstid i ca 5 min
Det blir ca 15-20 bullar
Ingredienser
500 g Sempers mix (1 paket) + plus ev ca 1-2 dl.
50 g röd jäst
75 g smör (alt laktos)
2 dl mjölk (alt laktosfri)
1 dl fint riven/pressad kokt potatis (fast eller mjölig)
1 dl vit sirap
1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk/vatten
Dekorering
Russin
Förbered
Knäck ett ägg i ett glas.
Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om.
Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så låt den stå i rumstemperatur!
Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem.
Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.
Blanda till degen
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader).
Häll smör-blandningen över jästen och rör om.
När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om.
Häll nu i mixen och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Börja hellre med lite mindre än 500 gram. När du kört färdigt, duttar du fingertoppen försiktigt mot degen. När degen är kletig men ändå släpper, så är den redo att jäsas. Om den inte gör det, så häller du i lite mer mix och kör några minuter till.
Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.
Baka
Häll ca 1/4-0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det.
Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmixen om du tycker att det kletar på händerna. Knåda sen in ev mer mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt degen. Ha på lite mix på underlaget också när du formar figurerna sen.
Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Garnera med russin.Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.
Pensla på äggblandningen
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga.
Låt svalna under handduk
Tips
Jag brukar pensla de direkt efter gräddningen för att ge de en glansigare yta men för att bullen inte ska fastna i tänderna, skickar jag in de i ugnen ca 15-20 sek igen. Om du gör på det här sättet, tar du ut de efter ca 3-4 minuters gräddning istället för 5 minuter och penslar de så fort du kan för att sätta de i ugnen igen.
Förvaring
De klarar sig upp till ca 5 timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock. Om du fryser in dem, kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen.
Tagga gärna dina bilder med @kustenarklar.se om du lägger ut dem på Facebook eller Instagram.
Blir så glad när ni bakar efter mina recept!
Vad gjorde jag för fel? Följde receptet helt utöver att jag tog 0,5dl socker för att lösa upp jästen med och således bara 0,5dl sirap. Degen kändes perfekt när jag haft i ca 4/5 av mix-förpackningen och när jag hade i resten (dvs 500g mix) blev degen torr, tung och olycksbådande och som jag befarat jäste bullarna knappt och blev väldigt kompakta trots att jag inte hade en smula mer mjölmix i och inte ens mjölade bakbordet 😓 Men du hade skrivit att man skulle ha 1/4 dl mix TILL, skulle man lägga undan en liten del ur mixförpackningen eller menar du ur en andra förpackning mix? Jag använde som sagt bara en mixförpackning och det blev superkompakta bullar. Misslyckat…
Hej Mikaela, Vad kul att du tittade in här! 😊 Det bästa är att byta mix men om det inte är möjligt så skulle jag välja att baka efter mitt nya recept. Bullarna kommer dock inte att bli lika fluffiga utan vetestärkelse. Jag har svarat dig via mejl också ifall du inte får någon notis om att jag svarat här. Lycka till med bullbaket! Med vänlig hälsning, Virginia Küst
Hej! Jag undra om jag kan baka detta recept med lussebullar med Semper Finmix?
Jag har redan köpt ingredienserna till detta recept men såg sedan att jag hade fått med mig hem Semper finmix, inte semper mix. Är de mixerna utbytbara eller måste jag byta recept till det nya med torrjäst?
Tack för allt jobb du gör med denna blogg!
Varma hälsningar
Mikaela