HUR DU BAKAR EN SAFTIG GLUTENFRI JORDGUBBSTÅRTA
Uppdaterat: 22 juni 2023
GF, NGF, LF/MF, NF
Det här är en riktigt saftig jordgubbstårta som är gjord på farmors vis men i detta fall är den även glutenfri och möjlig att göra mjölkfri också.
Farmors jordgubbstårta blev så saftig och god
Jag minns än idag hur farmor satt vid köksbordet med en vaxduk på. Hon hade delat upp sockerkakan i tre bottnar och mosade jordgubbarna som låg på en tallrik med en gaffel. Vaniljkrämen stod och svalnade under tiden. Hon hade även tagit fram krossad ananas också. Min syster tyckte nämligen om jordgubbar och jag tyckte om ananas, så hon gjorde en tårta till oss båda. Hon lade jordgubbarna på ena sidan av tårtan och ananasen på andra sidan. Sedan garnerade hon även med jordgubbar och ananas så man kunde se vilken sida som innehöll vad. Hennes tårtor blev alltid så saftiga och goda. Hon droppade över saften från bären och frukten på ena tårtbotten och lät tårtan dra i kylskåp över natten, innan hon dekorerade den.
Hon bakade på vetemjöl på den tiden men jag är säker på att hon hade bakat med potatismjöl om hon levt idag och ville baka tårta åt hennes barnbarn och barnbarnsbarn som fått celiaki. Det gjorde man förresten förr när det skulle vara lite extra fint. Jag har skrivit ner receptet från en förpackning med potatismjöl. Den blir så luftig och fin! Så varför inte fira Midsommar hela sommaren?
RECEPT
175 °C i ca 30-40 min nedre delen av ugnen
Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 24 cm i diameter
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
4 ägg
2 dl socker
2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Garnering
3 dl vispgrädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde)
Jordgubbar
Till formen
Smörpapper, potatismjöl, margarin alternativt laktosfritt eller mjölkfritt alternativ.
Fyllning
Ca 1/2 liter jordgubbar
Vaniljkräm
2 dl vispad grädde
3 dl vaniljkräm. Finns recept på paketet med potatismjöl alternativt Ekströms kok marsanpulver.
Mjölkfri vaniljkräm
2 dl vispad mjölkfri grädde
3 dl mjölkfri vaniljkräm:
2 dl rismjölk
2 dl söt sojagrädde (den vispbara)
4 tsk socker
4 msk Ekströms kok marsanpulver
Smaksätt eventuellt med 1-2 tsk vaniljsocker
Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.
Tillsätt marsanpulver och socker.
Låt koka upp under omrörning och ställ sedan vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.
Blanda ner den vispade mjölkfria grädden.
Notera
Det kan hända att du behöver vispa krämen lite om du förvarar den i kylen till nästa dag för att få den tjock och fin igen.
Förbered kakformen
Klipp ut ett smörpapper till botten av en rund form med löstagbara kanter.
Lägg smörpapperet i botten på formen.
Smörj och bröa kanterna på formen med potatismjöl.
Blanda smeten
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst, tills den får en ljust och fluffig konsistens.
Blanda potatismjölet och bakpulvret.
Sikta ner mjölmixen i äggsmeten och vänd ner det försiktigt tills allt blandats.
Baka
Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i ca 30-40 min.
Öppna ugnsluckan mot slutet och prova med en sticka om den är färdig (det ska inte fastna någon smet på stickan). Annars stänger du ugnsluckan försiktigt och fortsätter grädda den tills den blir färdig.
Ta ut formen och låt svalna något.
Ta sen ur kakan ur formen och låt kallna under formen eller något annat. Se bara till att det inte är något som tynger ner kakan.
Förbered tårtan
Tillred vaniljkrämen och blanda med vispad grädde (se recept till fyllningen ovan)
Mosa jordgubbarna med 2 msk socker eller ingen alls. Det är en smaksak och jag tycker det beror lite på hur söta jordgubbarna är i sig. Jag brukar mixar jordgubbarna men låter små bitar av jordgubbar finnas kvar.
Dela kakan i tre delar.
Lägg den första botten på ett tårtfat med tårtpapper på.
Bred vaniljkräm på den första botten.
Lägg den andra botten ovanpå.
Droppa lite av saften från jordgubbarna på den och sen de mosade jordgubbarna.
Lägg den tredje tårtbotten överst.
Täck tårtan med lock och ställ in i kylen över natten så att den gottar till sig och blir saftig.
Garnera
Skölj jordgubbarna innan du snoppar av fästena så de inte tappar för mycket smak.
Lägg de i en sil eller på hushållspapper för att få bort överflödigt vatten.
Skär jordgubbarna i halvor eller i skivor. Behåll gärna några hela att garnera med också.
Vispa grädden tills den håller formen när du testar att göra figurer med vispen. Gör den dock inte för hård om du tänkt dig att bre den på tårtan, för då skär den sig lätt när du jobbar med den vid garneringen. Om grädden skulle skära sig häller du i lite mer grädde och vispar på nytt. Den mjölkfria grädden skär sig inte men kan ta kortare eller längre tid att vispa tjock, beroende på märke.
Bred eller spritsa grädden på tårtan. Om du brer den på tårtan, lägger du mycket i mitten och brer ut den mot kanterna så att det kommer grädde på sidorna. Sen kan du jämna till det utmed sidorna.
Dekorera med jordgubbar.
Täck med lock och ställ in i kylen tills det är dags för servering.
Förvaring
Den klarar sig ett dygn till i kylen om du täcker över den med lock.
Comentarios