BAKA GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA FLUFFIGA OCH SAFTIGA LUSSEKATTER
Uppdaterat: 5 jan.
GF, LF/MF, NF
Vad sägs om en glutenfri deg som är riktigt lätt att knåda och ger jättegoda och fluffiga lussekatter med mycket saffranssmak? Ja, de är så saftiga att de håller sig i plastpåse i upp till två dagar! Nu är receptet här och du kan njuta av de här fantastiska lussekatterna både till advent, lucia och jul!
Ta mig direkt till:
Mina andra recept på lussebullar hittar du här
Goda, saftiga och fluffiga lussebullar utan gluten och mjölk - med en konsistens som vetedeg
Minns du när jag tog fram ett recept på Semper lågprotein och bullarna blev fantastiskt fluffiga och goda? Minns du även när mjölmixen helt plötsligt försvann ur sortimentet? Det var då jag fick ta bort den mixen ur receptet jag skapat och låta Semper mix ligga kvar. Tyvärr innehåller den ju mjölk, vilket jag och fler inte tål.
Så jag försökte skapa samma resultat med andra mixer men jag kom aldrig riktigt ifatt mig förrän förra året. Då provbakade jag med den nya mjölmixen, Finax ljusblå, och det blev så lyckat! Kollegan jag bjöd på lussekatter tittade på mig med stora ögon och sa att det var den fluffigaste och godaste lussekatten hon smakat! Tanken var att jag skulle provbaka igen för att vara säker på resultatet men det blev inte av pga flera anledningar. Förra helgen blev det äntligen av och det blev lyckat igen! Gissa om jag blev glad! Nu hade jag äntligen fått fram ett recept på goda , saftiga och fluffiga lussekatter utan gluten och mjölk.
I veckan tog jag med mig några lussekatter till jobbet. Då fick några som äter gluten provsmaka en bit var. De var lite skeptiska först men sen såg man deras miner och så sa dem att jag verkligen lyckats. Jag behöll en i påsen för att testa en bit då och då för att se om den fortfarande höll sig saftig. Döm av min förvåning så höll den sig saftig nästa dag också. Alltså uppåt två dagar! När jag tog med mig ännu en lussekatt för att bjuda en annan kollega med celiaki, blev hon överlycklig och tyckte konsistensen och smaken var riktigt lyckad.
Tiden sprang tyvärr iväg för mig så jag fick ta bilderna lite snabbt med mobilen istället för systemkameran. Jag behöver nog skaffa en nyare mobil för det kommer att bli fler gånger och då behöver jag kunna få bättre kvalitet på bilderna. Lussekatterna du ser på bilderna är tinade direkt från frysen "utan" att behöva tinas i mikrovågsugn för att få dem saftiga och fluffiga igen. Bra va?
Degen går att knåda och barnen kan rulla figurer med saffransdegen
Jag får ofta höra att en glutenfri deg inte går eller inte ska knådas för att få saftiga bullar men jag är inte av samma åsikt. Jag strävar ofta efter att man ska kunna känna igen sig från när man bakat med gluten. Och vet du vad? Denna degen går att knåda och rulla ut figurer med lätt som en plätt.
Varför har du potatis i degen?
Jag har inte i något fiberhusk eller pofiber utan jag fortsätter med mina kokta potatisar. Ja, det är min favorit för degen blir lättare att knåda och ger saftigare och mjukare bullar. En känsla av mjuk vetedeg och vetebulle helt enkelt.
En del av er kanske tycker att det är konstigt med potatis i degen och hellre vill ha i kesella men jag lovar dig att ingen av de som provsmakat mina bullar har trott att jag använt potatis i degen. Potatis har man faktiskt använt i urminnes tider vid bakning.
Texten nedanför tog jag med mig från mitt första recept för att det är en så gullig berättelse.
Så här skrev Sandra Carrwik till mig innan hennes barn var med och provbakade ut figurer:
Jag står i köket och skalar potatis när min dotter kommer in.
-Vad blir det till middag, frågar hon.
-Jag vet inte riktigt, säger jag.
-Nähä, svarar hon lite förvånad, men nåt med potatis iallafall!
-Nej, säger jag.
-Nähä, igen denna gången mer förvånad. Vad ska du då ha potatisen till?!
-Om jag får för mig att baka.
-Vaddå?
-Lussebullar...
-Med potatis?! Och så är hon tyst en liten stund innan hon säger: Men då kan vi ju äta lussebullar till middag för det är ju faktiskt potatis i.
Det får en mycket rikare smak av saffran om du väljer rätt sort
Det finns en hel del tips om hur man får fram saffransmaken bättre. En del mortlar saffranet med socker eller salt eller blandar den med den varma mjölken eller låter den dra i alkohol. Jag kör efter en annan variant som jag fick lära mig av farmor en gång. Hon brukade lägga till en aning kardemumma för att framhäva smaken.
Om jag köper mortlad saffran, häller jag den tillsammans med kardemumman i mjölkblandningen och rör om tills jästen löst sig. Köper jag däremot saffran som jag behöver mortla så gör jag det tillsammans med salt och kardemumma innan jag häller den i mjölkblandningen och rör sen om tills jästen löst sig.
När jag får tillfälle, väljer jag bra saffran som ska mortlas (pistiller) för då får jag fram en mycket rikare saffranssmak oavsett alla trix man kan ta till om man valt mortlad saffran. Den brukar jag hitta i affärer som säljer utländska varor.
RECEPT
Jag använder Finax ljusblå (med havre) i det här receptet.
Den innehåller vetestärkelse men ingen mjölk.
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
Grädda i 250°C
Gräddningstid i ca 5 min
Det blir ca 15 bullar
Ingredienser
7-8 dl mjölmix (350-400 gram) plus 1-1,5 dl mjölmix (50-75 gram) vid andra knådningen. Se filmen för att se konsistensen på degen.
50 g röd jäst
75 g mjölkfritt smör/margarin. Jag använder Flora plant som har smörsmak.
2 dl mjölkfri dryck
1 dl fint riven kall kokt potatis (fast eller mjölig)
1,5 dl vit sirap (1 dl vit sirap om du använder rismjölk som redan är söt).
1-2 gram saffran. Jag använder 2 tsk saffranspistiller som jag mortlar med saltet och kardemumman. Se tips om saffran.
0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)
2 krm salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
2 krm ekologisk äppelcidervinäger (viktigt att den är ekologisk för den agerar annorlunda än icke ekologisk).
Pensling
1 ägg
1 msk mjölkfri dryck eller vatten
Dekorering
Russin
Förbered
Koka upp potatis om du inte redan gjort det och låt svalna.
Knäck ett ägg i ett glas.
Häll över ca 1 msk mjölkfri dryck eller vatten och rör om.
Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så låt den stå i rumstemperatur!
Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem.
Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.
Riv den kokta potatisen.
Blanda till degen
Blanda 7 dl mjölmix med bakpulvret väl.
Smula jästen i en bunke.
Smält det mjölkfria smöret/margarinet i en kastrull.
Häll vätskan över det varma smälta mjölkfria smöret/margarinet och låt svalna till 37°C.
Häll den ljumna mjölkfria smör-blandningen över jästen och rör om.
När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om.
Häll nu i mjölmixen med bakpulvret i och knåda med en flatblandare i 5 minuter.
När du kört färdigt, så duttar du fingertoppen försiktigt mot degen. När degen är kletig men ändå släpper, så är den redo att jäsas. Om den inte gör det, så häller du i 1 dl mer mjölmix och kör några minuter till. Hur mycket mjölmix du behöver beror på vilken vätska du valt.
Avsluta med att köra snabbare med flatblandaren i någon minut för att få degen ännu mer lik en vetedeg (det bildas fler trådar)
Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min. Se till att köket är varmt eller låt den stå i ugnen med bara lampan på. Den värmer också en del.
Baka
Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det.
Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmixen. Knåda sen i mer mjölmix med händerna och knåda degen tills den känns smidig. Du kan knåda ett tag precis som med vanlig deg tills den blir blank och fin. Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt degen.
Ha på en aningens mjölmix på underlaget när du rullar ut figurer.
Lägg figurerna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk/folie i ca 30 min.
Garnera med russin.Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.
Pensla på äggblandningen. Se tips nedan.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga.
Låt svalna under handduk.
Tips på hur jag brukar göra när jag penslar på äggblandning
Jag brukar pensla de direkt efter gräddningen för att ge de en glansigare yta men för att bullen inte ska fastna i tänderna, skickar jag in de i ugnen ca 15-20 sek igen. Om du gör på det här sättet, tar du ut de efter ca 3-4 minuters gräddning istället för 5 minuter och penslar de så fort du kan för att sätta de i ugnen igen.
Förvaring
De klarar sig i plastpåse i upp till två dagar i rumstemperatur. Om du fryser in dem behöver du inte tina de i micron för de är ändå mjuka och saftiga när du tinat dem i rumstemperatur. Om de blivit torra kan man däremot köra de i micron på hög värme en kort stund för att få de mjuka och goda igen.
Tagga gärna dina bilder med @kustenarklar om du lägger ut dem på Facebook eller Instagram.
Blir så glad när ni bakar efter mina recept och tycker om dem!
Film
Här är en liten film från Instagram så du kan se hur degen och bullarna blir.
Comments