MER AV STOCKHOLM
Uppdaterat: 18 jan. 2020
Hejsan,
En så otroligt underbar helg jag fick i Stockholm när jag var där senast!
Det var ju inte bara Mat för livet jag besökte utan det hände så mycket mer.
Restaurang Räkan
Jag besökte en restaurang som heter Räkan trots varningar till mig som bor i Göteborg. Det hette att ”det ligger ju i Stockholm”.
Naturligtvis blev jag ju extra nyfiken och kunde inte låta bli att gå dit. Gissa vad jag fick för svar när jag frågade varifrån fisken kom och om den var färsk? Göteborg! De får leveranser från Göteborg varje dag!
Maten kan jag verkligen rekommendera och det glutenfria brödet skickade jag ut igen....men inte för att det var dåligt, utan för att jag inte trodde på att det var glutenfritt. Däremot innehåller det en liten del mjölkpulver så tål du inte det ska du inte äta av det brödet.
Under Kastanjen
Dagen därpå var det dags för fotografering utanför Under Kastanjen. Jag hade nämligen fått frågan om jag kunde tänkas att bli fotograferad med ett fat Lussekatter eftersom de bakar dem efter mitt recept.
Fotograf Therese Kärrman
Du har väl inte missat kakbuffén de har? Allt detta är glutenfritt och två av dem är även mjölkfria.
Fotograf Therese Kärrman
Jag tog det säkra före det osäkra och passade på att äta lite lunch på Under Kastanjen innan jag gick vidare till Polkagriskokeriet som också ligger i Gamla stan.
Polkagris Kokeri
Jag frågade om de hade några alldeles nygjorda för att kunna få äta de medan de var så där gott sega. Då svarade de att alla deras polkagrisar är lite mer sega än de i Gränna för att de ändrat på receptet lite. En sån lycka!
Essensfabriken
Något mer jag bara var tvungen att besöka efter att ha beställt därifrån ett antal gånger var Essensfabriken.
Det är en liten butik med en trappa ner som har en massa kryddor och aromer för exempelvis allergiker som gräddkola, champagne, smör, hasselnöt, mandel mfl.
De hade många gånger fått höra att göteborgare saknar en kryddaffär i Göteborg men då tror jag inte de vet om Curry house på Haga Nygata. Det är inte det första man ser när man går in för hyllorna står längst in. Där finns övervägande indiska kryddor men det finns även kryddor från fler länder.
Ölprovning
Kvällen avslutades med ett återbesök i Gamla stan på Under Kastanjen där det vankades ölprovning. När jag närmade mig kvarteret hörde jag en vacker stämma och såg en stor folksamling som såg ut att titta på en vägg med högtalare...tills jag upptäcker att det står någon i fönstret och sjunger. Det stod nr 2 på fönstret och visade sig vara en del av Adventskalendern. Nästa gång skulle lucka 3 öppnas någon annanstans.
Nu tillbaka till ölprovningen. Petra Reimers (till vänster) som startade FB-gruppen glutenfri öl initierade detta event och med hjälp av Therese Larsson (i mitten) och det blev riktigt lyckat.
Vi fick flera sorters glutenfri öl att provsmaka på samt en lista att fylla i.
Till det serverades det var sin hamburgare med pommes.
Håll ögonen öppna för det blir nog ölprovning snart igen!
Sabrering
Inte nog med det, så lärde Therese mig att sabrera champagne med grimma på!
Fåfängan
Sista dagen åt jag brunch med en vän på Fåfängan som ligger högt uppe på ett berg med utsikt över Stockholm.
Det var mysigt att se utsikten genom fönstret när man åt.
De hade en stor buffé med varm och kall mat av alla de slag och ett dessertbord på det. Det står lite bakverk och bröd med gluten i på en separat plats men allt det andra är glutenfritt. Mycket av det glutenfria är även laktosfritt och mjölkfritt.
Dessertbordet såg frestande ut men pryddes av Sempers pepparkakor, någon slags torr chokladkaka och stum och stabbig äppelkaka. Fast det fanns en del annat gott och man behöver ju inte äta av precis allt som står på bordet.
Vid sidan av dessertbordet kan man steka gluten- och laktosfria plättar om man vill.
Det var mysigt där och personalen var mycket trevliga och serviceminded.
Maten var rätt god men jag saknade en del rätter. Mätt blev jag i alla fall och kan tänka mig att åka dit en vår eller sommar igen.
SJ
När jag tog tåget hem igen passade jag på att kolla glutenfritt utbud i serveringsvagnen.
Där fanns en del att välja på om man ville ha en glutenfri nudelrätt eller fylla på sin rätt med mer av någon råvara. Förpackningarna var väl märkta. Vad jag blev glad över var att se Spoons gryta på hyllan som är fri från både gluten och mjölk! Det går långsamt framåt men det går i alla fall framåt precis som SJ:s tåg.
Väl hemma igen mindes jag glatt tillbaka på helgen som hade gått. Jag hade inte bara fått uppleva en massa, utan även träffat vänner, bekanta, läsare och fått nya affärskontakter.