HUR MAN GÖR EN GIGANTISK GLUTENFRI KANELBULLE
Uppdaterat: 4 okt. 2022
GF, NGF*, LF*, MF*, NF, (ÄF)
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
Ta mig direkt till:
Världens största kanelbulle eller kanelbulle supersized som en del säger
Det finns ett kafé i mysiga Haga i Göteborg som många går till för att äta världens största bulle.
Min systerson och gick förbi där emellanåt och jag såg hans längtande blick efter de gigantiska bullarna i skyltfönstret. Han har nötallergi så vi kunde inte köpa bulle där eftersom de inte kunde garantera att det inte fanns spår av nötter i. Så jag brukade överraska honom med hembakad gigantisk kanelbulle emellanåt som han blev överlycklig över.
Senare föddes min systerdotter som fick diagnosen celiaki. Då provbakade jag fram ett glutenfritt recept så att hon också kunde få äta en stor bulle tillsammans med sin storebror. Hon tyckte det var jättespännande men gillade mer vanilj än kanel, så jag bakade en med vanilj och en med kanel.
Idag är de tonåringar och det var ett tag sedan jag bakade de här bullarna men nu fick de i alla fall varsin bulle igen. Precis som tidigare, så bakade jag en med kanel till honom och en med vanilj till henne. De båda blev lika glada som när de var barn och föräldrarna fick också smaka men bara en liten bit. Syrran skickade en bild och jag blev full i skratt eftersom hennes Kitchen Aid ser så liten ut.
Degen är lättarbetad och de stora glutenfria bullarna blir goda, saftiga och luftiga med en konsistens som vetedeg. Nedan kan du se steg för steg hur man gör dem. Jag bakar inte riktigt som de gör på kaféet för jag fyller bullen istället som när man gör vanliga kanelbullar utan att skära i själva degrullen.
Jag har fått feedback från andra på fler mjölmixer*
Finax röda blir bullarna bra på.
Semper mix fungerar jättebra!
Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk
Lailas blå (med vetestärkelse, utan mjölk. Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör/mjölkfritt margarin. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.
Finax blå (lågprotein, utan mjölk) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.
Jag bakar med Semper mix
Fria från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Nötter
(Ägg) Går att utesluta i kanelbullarna om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat.
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.
RECEPT
225° C mitt i ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.
1 megastor bulle (ca 30 cm i diameter)
2 megastora bullar (dubblera receptet) När du delar degen i två ska de väga ca 980 gr var.
Ingredienser
50 gr röd jäst
75 gr smör
2 dl mjölk
1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten).
1 dl vit sirap
1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg till degen (går bra att utesluta om du inte tål ägg eftersom det är potatis i)
1 pkt (500 gr) Sempers mix plus 0,5-1dl mer mix till utbakning.
Kanelfyllning
150 gr smör
2 dl socker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.
Vaniljfyllning
150 gr smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg blandat med lite mjölk att pensla bullarna med
Pärlsocker till kanelbullarna
Bakplåtspapper
Förbered
Sätt ugnen på 225°C
Täck bakplåten med bakplåtspapper. Du behöver ett för själva bullen och ett till för att täcka plåten lite extra ifall fyllningen skulle läcka ut genom degen. Det går dock rätt lätt att få bort fyllningen som smält ut på plåten medan plåten fortfarande är varm.
Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling
Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.
Blanda till degen
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.
Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.
Häll nu i 500 gr mjölmix och bearbeta till en deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)
Mjöla bakbordet lätt och knåda in ca 0,5-1dl mjölmix i degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna!
Baka
Se även bilder längre ner
Platta ut degen till en lång rektangel ca 60 cm eller mer. Den får inte bli för tunn för då smiter fyllningen ut genom degen när du gräddar den så låt den vara ca 1,5 cm tjock.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop längden och låt skarven ligga neråt.
Lägg bakplåtspapper strax intill och rulla över degrullen till bakplåtspapperet.
Rulla ena änden till mitten och den andra änden runt mitten av bullen. Lämna luft emellan så det finns plats för den att jäsa.
Nyp till i ändarna så fyllningen inte flyter ut sen när du gräddar den.
Lägg den yttersta änden lite under bullen så den ligger kvar även vid gräddning.
Dra bakplåtspapperet med bullen över till bakplåten.
Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.
Pensla bullen och dekorera med pärlsocker.
Sätt den i mitten av ugnen. Det finns två "mittenfalser" enligt manualen. Använd den understa.
Grädda i ca 17-20 minuter.
Förvaring
Bullen håller sig saftig flera timmar men jag brukar säga till systerbarnen att frysa in det de inte orkar äta upp för den klarar sig inte i rumstemperatur i flera dagar. Fryser man in bullen mer än en gång kan det vara bra att packa ner den i två tätt slutna plastpåsar.
Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på dina bullar! @kustenarklar
Det är så kul och se när ni bakar efter mina recept.
Vill du baka mindre kanelbullar istället?