EN FANTASTISKT GOD MOJITO SORBET
Uppdaterat: 24 dec. 2020
NGF, GF, LF, MF, NF, (ALKOHOLFRI)
En Mojitosorbet till julafton, nyårsafton eller som en fantastiskt god sommardessert.
Jag brukar göra alkoholfri Mojito sorbet till Julafton så att även barn kan få smaka på denna dessert. Första gången vände barnen tillbaka till köket efter att ha provsmakat sorbeten för att ge mig tummen upp och efter det blev desserten en tradition. Jag fick även glada tillrop från vuxna som blev sugna på att själva göra denna Mojito sorbet.
Det här receptet funkar både med och utan glassmaskin och även för de som inte tål rått ägg eller vill ha den alkoholfria varianten. Jag ställde en liten flaska rom på bordet så de vuxna fick välja om de ville ha en skvätt rom på eller ej. Den är så otroligt fräsch och god att jag därför vill dela dela det här receptet med er!
Jag önskar er ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Portioner: 5–6 portioner
Tid: 20 minuter + 3-4 timmar kylning
Ingredienser
2 1/2 dl socker 3 dl vatten 4–5 kvistar mynta 1 äggvita (stort ägg) Rivet skal av 2-3 limefrukter (är de väldigt små, tar du någon extra) 1 1/2 dl pressad lime (3–4 frukter) 1 msk fint hackade myntablad ev vit rom till servering
Tillred
Häll upp vatten, socker och myntakvistar i en kastrull.
Koka i cirka 5 minuter utan lock
Sila bort myntan
Vispa en äggvita till stadigt skum.
Häll ner den heta sockerlagen i äggvitan lite i taget under vispning.
Fortsätt vispa tills smeten har svalnat.
Under tiden sockerlagen vispas river du skalet på limefrukterna, pressar lime och finhackar myntablad.
När sockerlagen svalnat
Vispa/rör ner pressad lime, rivet skal och mycket fint hackade myntablad.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer av någon ingrediens.
Frys in i glassmaskin eller häll i en rostfri form och ställ i frysen. Om du valt rostfri form ska du röra om ungefär var 30:e minut tills sorbeten har stadgat sig. Det tar 3–4 timmar.
Tips!
Jag tog först en plastbunke för att jag inte trodde det skulle göra någon skillnad, men det frös inte så bra. Det funkade bättre när jag tog en kastrull med lock över. Lägg över sorbeten i den skålen du vill servera i när den fryst klart om du vill låta den stå kvar i frysen över natten, annars blir det svårt att få över sorbeten i serveringsskålen. Alternativt kan du låta den stå framme en liten stund så att den släpper från skålen innan du vänder den upp och ner på ett serveringsfat. Kom ihåg att täcka över den när den står i frysen så den inte tar smak av annat.
Servering
Servera sorbeten i glas, eventuellt med några stänk vit eller mörk rom över.