GRÖT MED ÄPPELPAJSMAK
Uppdaterat: 18 jan. 2020
GF, LF/MF, NF, ÄF
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
Det här var den godaste havregrynsgröten jag hittills smakat. Häromdagen satt jag och letade efter inspiration till nya frukostrecept på Pinterest. Har du inte tittat där ännu, så gör det! Där hittar du alla möjliga vackra bilder på allt från mode, heminredning, resor, bakverk och mat.
När jag såg ett flertal recept på Apple pie porridge (gröt med smak av äppelpaj) tänkte jag att jag bara måste testa det, men jag kunde inte bestämma mig för vilket recept jag ville följa...och eftersom jag ändå inte alltid följer recept, stängde jag ner datorn och började höfta istället. Resultatet blev riktigt gott!
OBS!
Idag har inte Oatly några glutenfria produkter. De innehåller upp till 100 ppm och det räknas som låg glutenhalt. Däremot har Gogreen glutenfri havremjölk.
Ingredienser för en portion
1 st skalat och skivat äpple
1 tsk kanel
2 krm kardemumma
0,5 krm salt
2 msk vatten
Ca 1 tsk - 1 msk lönnsirap och lite till vid servering. Lönnsirap ger en knäckigare smak än vanlig sirap.
1 dl havregryn (med glutenfri symbol)
2,5 dl vätska (Jag tog 2 dl vatten, 1 msk sojagrädde, 0,5 dl Gogreen's glutenfria havremjölk)
Förbered
Skala och skiva äpplet
Lägg äppelskivorna i en kastrull
Häll över kanel, kardemumma, lönnsirap, salt, 2 msk vatten och rör om.
Tillaga
Låt äpplena koka ca 5 min tills de blivit lite mjuka. Rör om då och då.
Häll över havregrynen och resterande vätska
Låt småkoka i ca 3 minuter. Rör om då och då så att gröten inte fastnar i botten.
Servera
Dekorera med några skivor krispigt äpple, kanel och lite lönnsirap och servera med mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller annan mjölkfri mjölk).