HUR DU BAKAR EN VACKER GLUTENFRI SMULPAJ MED ÄPPLEN
Uppdaterat: 31 okt.
GF, (NGF), LF, MF*, NF, ÄF
Smulpaj med äpplen är så gott men varför inte passa på att göra den extra vacker också? Här är receptet för dig som vill ha för bara två personer eller fler. Receptet är fritt från mjölk*, nötter, mandel och ägg.
Ta mig direkt till:
Hur du bakar en vacker glutenfri smulpaj med äpplen
Ibland spenderade vi sommarlovet hemma hos farmor som lagade underbart god svensk husmanskost och ibland spenderade vi lovet hos min mormor och morfar i Tyskland, som bjöd på underbart god tysk husmanskost. Just den här äppelpajen påminner mig om den vi fick i Tyskland.
Pajdegen är inte alltför söt och äpplena har fått behålla sin syrlighet. Om du vill ha lite mer crunch i pajdegen, så kan du tillsätta exvis kokos eller hackade nötter men själv tycker jag det blir alldeles lagom med crunch. Om du följer mitt recept kan du dessutom baka en riktigt vacker glutenfri smulpaj med äpplen. Knåda ihop lite av smuldegen tills den blir en formbar deg. Sen kan du göra figurer att dekorera smulpajen med.
Till pajen brukar jag göra min fluffiga mjölkfria vaniljvisp som smakar som smält mjukglass. Den går att göra tunnare också om man vill få den mer som en vaniljsås.
Feedback jag har fått på andra mjölmixer:
Sempers finmix (naturligt glutenfri och kan innehålla spår av mjölkprotein*) Smulpajen har bakats på denna mix med gott resultat.
MixWells naturligt glutenfria mix fungerar men pajen blir lite sötare i smaken.
RECEPT
Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix i det här receptet.
Den innehåller vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge annat resultat eftersom alla mixer innehåller olika ingredienser.
Feedback om andra mjölmixer hittar du precis ovanför.
Grädda i mitten i 200°C i ca 20 min
LITEN SMULPAJ (till en pajform ca 20 cm i diameter)
Ingredienser:
1 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl
0,5 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)
50 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
2 tsk strösocker
Ev 1 krm kardemumma
Fyllning:
2 stora syrliga äpplen (skalade och skivade)
1 tsk socker
0,5 tsk kanel
2 krm kardemumma
2 krm potatismjöl
2 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
STOR SMULPAJ (till en pajform ca 30 cm i diameter)
Ingredienser:
2 dl MixWell ljusa laktosfria basmjöl
1 dl bovetemjöl (jag använder märket Risenta)
100 gr margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
4 tsk strösocker
Ev 2 krm kardemumma
Fyllning:
4 stora syrliga äpplen (skalade och skivade)
2 tsk socker
1 tsk kanel
4 krm kardemumma
4 krm potatismjöl
4 tsk margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
Förbered
Skala och skiva äpplena tunt.
Blanda äppelklyftorna med socker, kanel och kardemumma och lägg i en pajform.
Klicka 2 tsk mjölkfritt margarin fördelat över äpplena.
Blanda till smuldeg
Häll i glutenfri mix, bovetemjöl och socker i en skål.
Lägg i tärnat margarin i skålen med de torra ingredienserna.
Blanda ihop mix, bovete, mjölkfritt margarin och socker till en smulig deg.
Fördela smuldegen över äppelklyftorna och dekorera eventuellt med figurer.
Att tänka på om du gör figurer
Ta lite av smuldegen och knåda ihop till en deg. Degen går att kavla mellan smörpapper eller om du hellre vill baka ut figurer på en bakduk av silikon. Mjöla lätt med bovetemjöl i så fall och tänk på att de inte ska vara för tjocka. Äppelklyftorna ska ligga så jämnt som möjligt så att smuldegen inte sjunker undan och lämnar stora gropar för då sjunker även figuren ner i gropen. Om du känner dig osäker kan du baka figurerna separat i samma ugnstemperatur i ca 10 minuter. Låt figurerna svalna innan du lägger de ovanpå smulpajen.
Baka
Grädda formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200°C.
Känn efter med en sticka mot slutet så äpplena är mjuka, annars fortsätter du grädda en stund till. Själva smuldegen kan bli ljusbrun eller mörkbrun beroende på hur länge du har den i ugnen. Om smuldegen börjar bli brun innan äpplena hunnit mjukna, flyttar du ner gallret och pajformen till nedre falsen. Så slipper du få en vidbränd paj.
Servera/förvara
Servera pajen med glass, vaniljsås eller fluffig mjölkfri vaniljvisp som smakar som smält glass. Vaniljvispen går att göra tunnare och mildare. Ha i så fall i lite mer sojagrädde och vispa inte lika hårt. Pajen är god dagen efter också.
Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar
Om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept får du gärna tagga mig eller skriva #kustenarklar
ความคิดเห็น