BAKA LÄSKIGT GODA GLUTENFRIA HÄXFINGRAR PÅ HALLOWEEN
Uppdaterat: 30 okt. 2022
GF, LF, MF*, ÄF, NF
Så lätta och roliga att baka och dessutom riktigt läskigt goda att äta. Det finns bilder i receptet som beskriver hur man gör häxfingrar av degen.
Dessa är otroligt lätta och roliga att göra!
Sandra Carrwik har provbakat mitt recept med sina barn på 12 och 9 år. Så här skriver hon:
Bra deg både att göra och jobba med. Barnen gjorde det mesta, jag fick jobba ihop den det allra sista. Sen var det en lååååång kvart att vänta på att få baka ut dem.
Barnen la en servett över fatet och det blev en härlig reaktion när de lyfte på den när vi bjöd mina föräldrar på fika! Smakade gott gjorde de oxå, tyckte alla! Fin brytning med kanelsmaken. Det blir definitivt bakat en gång till, till Halloween!
Denna gången kan de välja på fler smaker, för nu har jag provat fram kakorna även med choklad- och vaniljsmak ;)
Jag använder Miw Wells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!
Grädda i 175°C i ca 15 min
Det blir ca 12 fingrar av en sats
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
50 g margarin (alternativt mjölkfritt margarin)
1 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) - 50 gram. Inte 65 gram som det står på påsen.
1 dl potatismjöl - 75 gram
1 msk bovetemjöl
2 msk socker
Någon av smaksättningarna nedan:
0,5 msk kanel
0,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Garnering
Kakao
Vaniljsocker
Kokosflarn, mandel eller pumpakärnor
Karamellfärg
Tillbehör
Penslar
Bordskniv
Underlägg av silikon eller bakplåtspapper men funkar även med andra underlag
Bakplåtspapper på plåt
Blanda till degen
Häll upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda allt väl med exempelvis handvisp
Väg gärna margarinet och skär upp i kuber
Lägg margarinet i bunken med de torra ingredienserna
Nyp ihop det kalla margarinet med de torra ingredienserna tills det blir en grynig massa och knåda sedan snabbt ihop till en deg.
Låt stå i rumstemperatur i ca 15 min innan du börjar forma kakorna
Förbered
Sätt ugnen på 175°C.
Ta fram naglar och en bordkniv samt ett underlag att jobba på
Baka
Gör först ett finger som du kan provbaka innan du bakar alla fingrarna.
Ta en liten bit av degen och rulla ut till en längd smal som ett lillfinger eftersom kakorna jäser lite i ugnen
Rulla fram knogar genom att hålla två fingrar över fingret och rulla samtidigt som du trycker lätt.
Stoppa i nageln (kokosflarn, mandeln eller pumpakärnan) i nagelbandet
Pressa ner nagelbandet lite så att nageln vilar på fingertoppen
Gör skåror i knogarna med bordskniven
Rulla eventuellt små vårtor av degen och tryck fast.
Grädda i 175°C varm ugn i mitten av ugnen i ca 15 minuter
Ta ut plåten och stjälp upp bakplåtspapperet med fingrarna försiktigt på plan yta
Låt de svalna helt innan du börjar måla dem
Bildtips på hur man kan baka ut fingrarna
Degen är rolig och lätt att baka med
Dekorera
Sandras son kom på idén med att rulla små vårtor av degen och sätta fast på fingrarna.
Om du bara gör en sorts deg, kan du måla vårtorna med karamellfärg efter att du bakat fingrarna. Han målade sina gröna ;)
Måla blod med karamellfärg och smuts med kakao på de ljusa fingrar eller damm med vaniljsocker på de mörka fingrarna
Om du vill ha levrat blod på fingrarna, kan du först måla med karamellfärg och sen pensla på rätt tjockt med kakao
Vill du använda geléfärg eller hallonsylt, tar du det precis innan servering så kakorna inte blir mjuka
Förvara
De håller sig i kakburk av plåt i ett par dagar och går utmärkt att frysa in.
Comments