HUR DU FÅR BÄSTA GLUTENFRIA KANELBULLARNA SAFTIGA
Uppdaterat: 10 apr. 2021
GF, NGF*, (LF), (MF), NF, (ÄF)
Degen är lättarbetad och ger saftiga kanelbullar som smakar vetebullar. Hemligheten bakom är bl.a kokt potatis.
Ta mig direkt till:
Om du hellre vill baka utan vetestärkelse och mjölk
Här hittar du i så fall mitt andra recept på glutenfria kanelbullar
Äntligen känner jag längtan efter glutenfria bullar igen!
Degen och bullarna är som en vetedeg både i konsistens och smak. Så därför blir degen lättarbetad och den kladdar inte heller. Ur ugnen kommer saftiga kanelbullar som håller sig lika goda även när du tagit ur de ur frysen. Hemligheten bakom är kokt potatis och gräddningstiden. Förutom att receptet är glutenfritt, så kan du baka de fria från ägg också.
Två olika slags bullar av samma deg
Jag brukar dela degen i två delar för att baka både runda bullar och kanelbullar i samma veva. Då bakar jag först ut de runda bullarna och sen kanelbullarna för en andra jäsning. Sen gräddar jag färdigt de runda först och kanelbullarna sist. Vill du bara baka en sort går det naturligt också bra.
Det är viktigt att du gräddar dem i två omgångar
Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen. Det var en idé jag fick under provbakningen som visade sig vara en riktigt bra idé.
Citat
När min systerson fick smaka på en rund bulle, sa min systerson: "bullen smakar som semlan jag fick på skolan en dag och då var det en god bulle". Den han åt på skolan var inte glutenfri. Kan man få bättre betyg?
Jag bakade bullarna efter ditt recept och bjöd min son på som precis fått diagnosen celiaki. Han trodde inte först att de var glutenfria.
MJÖLMIXER
Feedback jag fått om andra mjölmixer*
Finax röda blir bullarna bra på.
Semper mix fungerar jättebra!
Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk.
Lailas blå (med vetestärkelse). Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.
Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.
Jag bakar med Sempers mix
Fri från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.
RECEPT
Gräddas i mitten av ugnen i 250° C
Se gräddtider under respektive bullar.
Runda kardemummabullar
Ca 15 st (Ca 7 st om du delar satsen i två delar)
Första omgången gräddar du de i 5 minuter
Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.
Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.
Kanelbullar
Ca 30 st (Ca 15 st om du delar satsen i två delar eller vill göra de extra stora)
Första omgången gräddar du de i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små. De ska bara få en ljus gyllene ton och inte lika mycket färg som de runda bullarna!
Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.
Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.
Ingredienser
50 gr röd jäst
75 gr smör
2 dl mjölk
1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen fram till att det är dags att baka.
1 dl vit sirap
1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg (går bra att utesluta om du inte tål ägg eftersom du har potatis i)
1 pkt (500 gr) Sempers mix (spara 1/4 dl till utbakning)
Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar.
Fyllning
Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan eller bara bakar kanelbullar.
Fyllning till halva degen:
75 gr smör
6 msk socker
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.
Garnering
1 ägg blandat med lite mjölk att pensla bullarna med.
Om du vill utesluta ägg kan du pensla dem med mjölk eller växtbaserad dryck.
Pärlsocker till kanelbullarna
Baktillbehör
Bakplåtspapper till de runda bullarna
Formar till kanelbullarna
Förbered
Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.
Sätt ugnen på 250°C
Täck bakplåtarna med bakplåtspapper eller bullformar
Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling. Ställ åt sidan.
Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.
Blanda till degen
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.
Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.
Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg i ca 3 min. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i en minut.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)
Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Spara lite av mjölmixen om du ska göra runda bullar också.
Runda bullar
Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna. Platta sen till dem en aning med handflatan.
Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.
Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 5 minuter.
Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter till så de får fin färg.
Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.
De runda bullarna ska ha fått en brun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna. När de är klara blir de mjuka och saftiga inuti.
Kanelbullar
Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.
Rulla ihop längden från långsidan och skär till bullar som du lägger i bullformarna.
Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.
Pensla bullarna med ägg och dekorera med pärlsocker.
Sätt de i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton!
Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.
Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till så de får en fin färg.
Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.
Förvaring
Bullarna klarar sig en hel dag i plastburk med lock på. Om du fryser in dem kan du tina upp de som vanliga bullar eller lägga de i micron någon minut. Vill du ta med dig bullar hem till någon eller på utflykt, så kan du lägga de frysta i en plastburk. De tinar på vägen och blir saftiga och mjuka.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!
Vill du baka en megastor bulle istället?
Comments